Jäta menüü vahele
28.05.2020

2020. aasta Ilmapuu auhinna pälvis liivlane Valts Ernštreits

Ernštreitsi eestvõttel asutati 1994. aastal Liivi Kultuuri Keskus ja aastal 2018 Läti ülikooli juurde Liivi Instituut, mis on esimene teaduslik liivi asutus läbi aegade.

Foto: Zane Ernštreite

Haridus- ja teadusministeeriumi hõimurahvaste programmi nõukogu otsustas 2020. aasta Ilmapuu auhinna anda liivi keeleteadlasele, kultuuritegelasele ja aktivistile Valts Ernštreitsile.

Laureaadi kuulutas 28. mail, vadjalaste kevadisel maahinguspäeval maaentšäüz välja programmi nõukogu. Liivi keeleteadlase ja kultuuritegelase Valts Ernštreitsi (liivipäraselt Valt Ernštreit) pikaajaline ühiskondlik tegevus liivi keele ja kultuuri edendamisel on olnud mitmekülgne ja erakordselt tulemuslik. Ta on aastakümneid tegelenud liivi kirjakeele uurimise ja arendamisega, uurinud põhjalikult liivi sõnavara, liivi uusimat ajalugu, kirjandust, kohanimesid, liivi-läti keelesuhteid ning korraldanud liivi keele ja kultuuri õpetamist kooliõpilastele. Samuti on ta liiviteemalise portaali livones.net pikaaegne toimetaja.

Ernštreitsi eestvõttel asutati 1994. aastal Liivi Kultuuri Keskus ja aastal 2018 Läti ülikooli juurde Liivi Instituut, mis on esimene teaduslik liivi asutus läbi aegade.

Vastse laureaadi tegevust iseloomustab laiaulatuslik koostöö — Valts Ernštreits on ühendanud liivi keelest, ajaloost ja kultuurist huvitunud inimesi nii Lätis, Eestis, Soomes, Rootsis kui ka mujalgi. Selle tulemusel on teadmine liivlastest, nende keelest ja ajaloost jõudnud Euroopa piiridest kaugemalegi.

Isiklikku suhet liivi keele, kultuuri, ajaloo ja inimestega on Ernštreits väljendanud liivikeelses luules, nt luulekogudes „Trillium / Trilium“ (2018) ja „People like us / Seļļizt nemē mēg“ (2019).

Ilmapuu auhinna käesoleva aasta konkurss oli väga kõrgetasemeline, kokku esitati auhinnale 26 nominenti — mari, ersa, mokša, komi, handi, udmurdi, karjala, ingerisoome, vepsa ja liivi keele-, kultuuri- ja ühiskonnategelast ja kollektiivi. Nominendite seas oli nii teenekaid keeleteadlasi, rahvakultuuri uurijaid, kooliõpetajaid, muuseumite töötajaid, ajakirjanikke kui ka noori soome-ugri aktiviste.

HTM hõimurahvaste programm annab Ilmapuu auhinna välja alates 2010. aastast. Preemia eesmärk on tunnustada soome-ugri hõimurahva kultuurilise identiteedi ja püsimajäämisega seotud kodanikualgatuslikku tööd. Auhinna suurus on 2500 eurot.

Fotosid laureaadist saab alla laadida klõpsates lingile ( Fotod: Zane Ernštreite)