Jäta menüü vahele

Toidud

Üks maitsvamaid võimalusi hõimurahvastega tutvust teha, on mekkida ja ise valmistada nende toite. Siit lehelt leiab huviline üht-teist suupärast ning tervislikku. Klõpsa videolink mängima ja tee järele.

Kas teadsite, et hõimunädalal – oktoobrikuu kolmas nädal – on paljud koolid valmistanud soome-ugri rahvaste toite?
Soomeugrilaste toidulauast ja retseptidest on palju kõneldud ning materjali on omajagu. 2013. aasta hõimupäevadeks algatasid maaturismiettevõtjad Ljudmila ja Aivar Ruukel projekti "Soome-ugri maitsed", et tutvustada meie hõimurahvaste kireva köögi retsepte.  Euroopa kultuuripärandi aastal (2018) ilmus meedias ka erinevate rahvuste köökide kirjeldusi ja toiduretsepte. Kuid ammu enne kogus Katariina Juhanson meie hõimurahvaste road mahukaks "Soome-ugri kokaraamatuks"(1995), mida on lihtne ka veebis lehitseda, sest kogumik on liigitatud nii rahvaste kui ka toiduainete kaupa.
Uusima teosena soovitame lugeda algselt soome keeles kirjutatud "Taimsed pärimustoidud" (2022, Varrak). Raamatu on koostanud Anniina Ljokkoi ja Liisa Kaski, tõlkinud Piret Kooli. 
Tehkem siis hõimurahvastega tutvust mekkides: klõpsa videolink mängima ja tee kaasa!


RETSEPTID

Järgnevad videod on reastatud leidmise järjekorras. Mainitud rahvaste asualasid saad uurida rahvaste lehel olevalt kaardilt.

Liivi munapuder

200 g soolapekki lõigata väikesteks kuubikuteks ja praadida 
4 muna vahustada, 
maitsestada soolaga. 
Lisada 100 g tükeldatud sibulat, 
2 sl nisujahu ja 
pool klaasi piima. 
Segada korralikult läbi ja valada praetud soolapekile. 
Küpsetada ca 10 minutit
Finno-Ugric Tastes @YouTube

Udmurdi perepetšid

Tainas: 
2 muna, 250 ml vett, maitse järgi soola.
2,5 dl rukkjahu ja 2,5 dl nisujahu segada ja sõtkuda taignaks.
Veereta pallikesed, seejärel rulli need õhukeseks ja vormi neist korvikesed.

Täidis: 
500 g keedetud sealiha ning 300 g kapsast tükeldada ja ajada läbi hakklihamasina.
Lisa 100 g hakitud rohelist sibulat, 100–250 g sealiha keeduleent, 6–10 muna. Sega.
Küpsetada 200 kraadises ahjus 15–20 minutit.
Ahjust tulnud perepetšid määri üle sulavõiga.
Finno-Ugric Tastes @YouTube

Saami seenesupp rukkijahuga

300 g seeni hakkida ja keeta 20 minutit 
2 sl rukkijahu segada veega kastmeks ning lisada supile. 
Maitsestada soolaga ja keeta veel 10 minutit
Finno-Ugric Tastes @YouTube

Vepsa seened kartuliga

300 g seeni tükeldada
5 kartulit koorida ja lõikata õhukesteks viiludeks
1 sibul koorida ja hakkida
Praadida kartul, sibul ja seened üheskoos ca pool tundi
Maitsesta soola ja pipraga
Finno-Ugric Tastes @YouTube

Mari naeri õunasalat

1 keskmise suurusega naeris koorida ja riivida
2 õuna koorida ja tükeldada
Lisa 1–2 tl hapukoort ja sega hoolikalt
Maitsesta soola ja suhkruga
Finno-Ugric Tastes @YouTube

Ersa moodi aedviljasalat

Finno-Ugric Tastes @YouTube

Vepsa moodi kapsas jõhvikatega

1 keskmise suurusega kapsapea tükeldada ja panna keema u 20 minutiks
Klaasile jõhvikatele lisada maitse järgi suhkrut ja hõõruda toormoosiks
Segada keedetud kapsas ja jõhvikamoos
Süüa võib nii soojana kui jahutatuna
Finno-Ugric Tastes @YouTube

Vadja kurgisalat

4 kurki tükeldada
1 sibul hakkida
Lisada taimeõli 
Maitsestada tilli, soola ja pipraga.
Finno-Ugric Tastes @YouTube

Vadja kruubipuder mustikatega

2 dl odrakruupe panna eelnevalt üheks ööks likku 
Keeta kruupe seejärel 1 tund 
1dl mustikad hõõruda 2 sl suhkruga toormoosiks 
Segada mustikamoos tangupudruga ja lisada 1 sl võid.
Finno-Ugric Tastes @YouTube

Karjala naerisupp pohladega

Finno-Ugric Tastes @YouTube

Mokša piima-aedviljasupp

1 kapsapea ning 1 porgand hakkida ja panna keema 
Hakkida ja lisada 3 kartulit. Keeta edasi. 
Hakkida ja lisada 1 mugusibul. 
Kui aedvili on pehme lisada hakitud rohelist sibulat ja tilli. 
Lisada 3 dl piima ja keeta veel natuke. 
Maitsestada soolaga
Finno-Ugric Tastes @YouTube

Mokša kartulikotletid lihatäidisega

15 kartulit koorida ja riivida. Eemaldada riivitud kartulist eralduv mahl.
1 sibul riivida ja lisada kartulile. Lisada 2 muna, 4 sl nisujahu ja maitse järgi soola. 
Segada hoolega 
Täidiseks: segada 250 g hakkliha, 1 muna, 1 riivitud sibul 
Praadida ohtras taimeõlis asetades pannile kihi kartulisegu, kihi täidist ja veel kihi karulisegu. Süüa hapukoore ja värske sibulaga
Finno-Ugric Tastes @YouTube

Udmurdi õunakompott lodjapuumarjadega

Finno-Ugric Tastes

Komi nisutangupuder lodjapuumarjadega

2 dl nisutangu panna ca 2 tunniks likku. 
Tükeldada 2 porgandit ja panna koos nisutanguga haudepotti. 
Lisada 2 sl lodjapuu marju, 1 sl võid ja klaas vett. 
Soola maitse järgi. 
Hautada ahjus 200 kraadisel kuumusel pool tundi.
Finno-Ugric Tastes @YouTube

Komi seenepelmeenid

Finno-Ugric Tastes @YouTube

Komi nisutangupuder kõrvitsaga

3 dl nisutangu keeta ca 10 minutit 
Tükeldada 400 g kõrvitsat ja segada pudru sisse. 
Lisada pool liitrit piima ja keeta 20 minutit 
Maitse järgi lisada võid, soola ja suhkrut.
Finno-Ugric Taste @YouTube

Komi aedviljasalat pohladega

Keeta 2 porgandit, 3 kartulit, 2 punapeeti. Jahuta ja haki.
Hakkida 1 sibul ja lisada 2 tl hapukapsast 
Segada kõik komponendid ja lisada maitse järgi soola ning taimeõli 
Viimasena lisa klaasitäis pohli
Finno-Ugric Tastes @YouTube

Mansi tangupuder seentega

3 dl odratangu panna üheks ööks likku. 
Hakkida 200 g seeni ja 1 sibul ning panna need koos leotatud tanguga haudepotti. Maitsestada soolaga. 
Lisada 5 sl taimeõli ja panna tunniks hauduma ahju kuumusel 200 kraadi.
Finno-Ugric Tastes @YouTube

Ungari lillkapsasupp

1 keskmise suurusega lillkapsas tükeldada ja keeta
Pannil kuumutada 3 sl taimeõli ja segada 2 sl nisujahuga. Saadud segu lisada lillkapsale. Vala hulka klaas piima ja keeda veel ca 15 minutit 
Maitsesta soolaga 
Söömisel lisa hapukoort
Finno-Ugric Tastes @YouTube