Üks maitsvamaid võimalusi hõimurahvastega tutvust teha, on mekkida ja ise valmistada nende toite. Siit lehelt leiab huviline üht-teist suupärast ning tervislikku. Klõpsa videolink mängima ja tee järele.
Kas teadsite, et hõimunädalal – oktoobrikuu kolmas nädal – on paljud koolid valmistanud soome-ugri rahvaste toite? Soomeugrilaste toidulauast ja retseptidest on palju kõneldud ning materjali on omajagu. 2013. aasta hõimupäevadeks algatasid maaturismiettevõtjad Ljudmila ja Aivar Ruukel projekti "Soome-ugri maitsed", et tutvustada meie hõimurahvaste kireva köögi retsepte. Euroopa kultuuripärandi aastal (2018) ilmus meedias ka erinevate rahvuste köökide kirjeldusi ja toiduretsepte. Kuid ammu enne kogus Katariina Juhanson meie hõimurahvaste road mahukaks "Soome-ugri kokaraamatuks"(1995), mida on lihtne ka veebis lehitseda, sest kogumik on liigitatud nii rahvaste kui ka toiduainete kaupa. Uusima teosena soovitame lugeda algselt soome keeles kirjutatud "Taimsed pärimustoidud" (2022, Varrak). Raamatu on koostanud Anniina Ljokkoi ja Liisa Kaski, tõlkinud Piret Kooli. Tehkem siis hõimurahvastega tutvust mekkides: klõpsa videolink mängima ja tee kaasa!
Järgnevad videod on reastatud leidmise järjekorras. Mainitud rahvaste asualasid saad uurida rahvaste lehel olevalt kaardilt.
200 g soolapekki lõigata väikesteks kuubikuteks ja praadida 4 muna vahustada, maitsestada soolaga. Lisada 100 g tükeldatud sibulat, 2 sl nisujahu ja pool klaasi piima. Segada korralikult läbi ja valada praetud soolapekile. Küpsetada ca 10 minutit
Tainas: 2 muna, 250 ml vett, maitse järgi soola. 2,5 dl rukkjahu ja 2,5 dl nisujahu segada ja sõtkuda taignaks. Veereta pallikesed, seejärel rulli need õhukeseks ja vormi neist korvikesed. Täidis: 500 g keedetud sealiha ning 300 g kapsast tükeldada ja ajada läbi hakklihamasina. Lisa 100 g hakitud rohelist sibulat, 100–250 g sealiha keeduleent, 6–10 muna. Sega. Küpsetada 200 kraadises ahjus 15–20 minutit. Ahjust tulnud perepetšid määri üle sulavõiga.
300 g seeni hakkida ja keeta 20 minutit 2 sl rukkijahu segada veega kastmeks ning lisada supile. Maitsestada soolaga ja keeta veel 10 minutit
300 g seeni tükeldada 5 kartulit koorida ja lõikata õhukesteks viiludeks 1 sibul koorida ja hakkida Praadida kartul, sibul ja seened üheskoos ca pool tundi Maitsesta soola ja pipraga
1 keskmise suurusega naeris koorida ja riivida 2 õuna koorida ja tükeldada Lisa 1–2 tl hapukoort ja sega hoolikalt Maitsesta soola ja suhkruga
1 keskmise suurusega kapsapea tükeldada ja panna keema u 20 minutiks Klaasile jõhvikatele lisada maitse järgi suhkrut ja hõõruda toormoosiks Segada keedetud kapsas ja jõhvikamoos Süüa võib nii soojana kui jahutatuna
4 kurki tükeldada 1 sibul hakkida Lisada taimeõli Maitsestada tilli, soola ja pipraga.
2 dl odrakruupe panna eelnevalt üheks ööks likku Keeta kruupe seejärel 1 tund 1dl mustikad hõõruda 2 sl suhkruga toormoosiks Segada mustikamoos tangupudruga ja lisada 1 sl võid.
1 kapsapea ning 1 porgand hakkida ja panna keema Hakkida ja lisada 3 kartulit. Keeta edasi. Hakkida ja lisada 1 mugusibul. Kui aedvili on pehme lisada hakitud rohelist sibulat ja tilli. Lisada 3 dl piima ja keeta veel natuke. Maitsestada soolaga
15 kartulit koorida ja riivida. Eemaldada riivitud kartulist eralduv mahl. 1 sibul riivida ja lisada kartulile. Lisada 2 muna, 4 sl nisujahu ja maitse järgi soola. Segada hoolega Täidiseks: segada 250 g hakkliha, 1 muna, 1 riivitud sibul Praadida ohtras taimeõlis asetades pannile kihi kartulisegu, kihi täidist ja veel kihi karulisegu. Süüa hapukoore ja värske sibulaga
2 dl nisutangu panna ca 2 tunniks likku. Tükeldada 2 porgandit ja panna koos nisutanguga haudepotti. Lisada 2 sl lodjapuu marju, 1 sl võid ja klaas vett. Soola maitse järgi. Hautada ahjus 200 kraadisel kuumusel pool tundi.
3 dl nisutangu keeta ca 10 minutit Tükeldada 400 g kõrvitsat ja segada pudru sisse. Lisada pool liitrit piima ja keeta 20 minutit Maitse järgi lisada võid, soola ja suhkrut.
Keeta 2 porgandit, 3 kartulit, 2 punapeeti. Jahuta ja haki. Hakkida 1 sibul ja lisada 2 tl hapukapsast Segada kõik komponendid ja lisada maitse järgi soola ning taimeõli Viimasena lisa klaasitäis pohli
3 dl odratangu panna üheks ööks likku. Hakkida 200 g seeni ja 1 sibul ning panna need koos leotatud tanguga haudepotti. Maitsestada soolaga. Lisada 5 sl taimeõli ja panna tunniks hauduma ahju kuumusel 200 kraadi.
1 keskmise suurusega lillkapsas tükeldada ja keeta Pannil kuumutada 3 sl taimeõli ja segada 2 sl nisujahuga. Saadud segu lisada lillkapsale. Vala hulka klaas piima ja keeda veel ca 15 minutit Maitsesta soolaga Söömisel lisa hapukoort