Jäta menüü vahele
13.03.2016

Venemaa takistab pääsu soome-ugri maailmakongressile

VII Soome-ugri Maaimakongressi logo
VII Soome-ugri Maaimakongressi logo

Venemaa on asunud aktiivselt piirama juunis Lahtis toimuvale soome-ugri maailmakongressile sõitvate rahvaste esindajate arvu, kirjutab Helsingin Sanomat.

Otsuseid põhjendatakse majandusraskuste, pingelise rahvusvahelise olukorra ning lääneriikide kehtestatud sanktsioonidega. Varasematele kongressidele on Venemaalt saadetud täisdelegatsioonid, kuid nüüd on komid, permikomid ja udmurdid juba otsustanud, et 60 delegaadi asemel esindab neid vaid 11 inimest. Halvimal juhul võib kongressile oodatud 600 asemel tulla kohale vähem kui 300 delegaati.

Karjalast valiti märtsi alguses 12 asemel 5 delegaati. Karjala aktivisti Natalia Antonova sõnul on eesmärk ilmselge – tahetakse vähendada rahvusvahelist koostööd nii palju kui võimalik. Aktivistid üritavad siiski esinadajaid saata kas või omal kulul. Nende sõnul tuli määrus saadikute arvu vähendada vabariikide ametkondadele Moskvast.

Venemaa kultuuriminister Vladimir Medinski kritiseeris Venemaa soome-ugri rahvaste rahvusvahelist koostööd veebruaris toimunud võimupartei Ühtne Venemaa koosolekul.

Kongressi korralduskomitee liige, Soome-Vene seltsi peasekretär Merja Hannus kinnitas, et kongress toimub igal juhul.

Foto: lahti2016.fucongress.org