Jäta menüü vahele
16.07.2019

Mari ansambel Kakshan Sem astus üles Kihnu Mere Peol

Juuli teisel nädalavahetusel, 12.-14. juulil toimus Kihnu sadamas Kihnu Mere Pidu, sel korral juba 10 korda. Sündmusel esines ka Marimaa kuulus folklooriansambel Kakshan Sem. Fenno-Ugria uuris sündmuse korraldaja Mare Mätaselt, kuidas maridel sündmusel läks. 

 

Fenno-Ugria: Mis sündmus on Kihnu Mere Pidu ja mida seal tehakse?

Mare Mätas: See pidu sündis 10. aastat tagasi, festivali nimi tuleb Virve kuulsast laulust ja on pühendatud kaluritepäevale. Meie algne plaan oli majanduse elavdamine, kihnu kultuuri tutvustamine väljapoolt tulijatele ja kaluritepäeva traditsiooni elushoidmine. Meie suureks rõõmuks saime teada, et ka Marimaal tähistatakse kaluritepäeva.


Kaua Kihnu Mere Pidu on juba toimunud ja kuidas sündmusest on saanud
rahvusvaheline sündmus?

Sündmus on olnud aastataid rahvusvaheline ja seda on jäädvustanud mitmed telekanalid, erilist huvi pakub see sakslastele, sest festivali raames toimub mootorrataste paraad, mida nad väga näha tahavad.

Millistest riikidest on osalejaid?

Sel aastal esinesid Kanada Kilplased, Soome folkbänd Kassiahastus ja Mari El vabariigi folklooriansambel. Pealtvaatajate hulgas oli palju erirahvusest inimesi.

Ansambel Kakshan Sem koos kihnu saatja Mare Mätasega SA-st Kihnu Kultuuriruum. Foto: Kihnu Mere Pidu 2019.

Kuidas sattus teie sündmusele folklooriansambel Mari Vabariigist? Kas
marisid on teie juures varemgi käinud?

Kihnu ja soome-ugri rahvaste koostöö on alles algusfaasis, kuid Kihnus on varem käinud Eestis elavad marid. Kihnu Mere Peole organiseeris nad Aleksei Aleksejev. Pikk ja väsitav reis seljataga, oli meie kohtumine siiski lõpuks äärmiselt meeldiv ja meeleolukas, sõprussuhted said loodud ning meiegi plaan Marimaale minna on küpsemas.

Kas leidsite ka midagi, mis kihnlasi ja marisid ühendab? Kas kohtumise juures oli teie jaoks midagi põnevat või üllatavat?

Kohtumine oli äärmsielt tore, rahvamuusika seob inimesi ja see on meie ühine armastus. Õppisime keelt, laulsime ja tantsisime koos, rääkiseim rahvariietest. Marid maalisid oma rahvariietes kaunitari pildi meie muuseumi seinale. Ja rahvuslik toit, see muidugi meeldis! Oli väga südantsoojendav kohtumine ja peame plaani neile küllaminekuks.

Foto: Kihnu Mere Pidu