Jäta menüü vahele
27.02.2018

Fenno-Ugria tähistab Kalevala päeva Tõnu Seilenthali fotonäituse avamisega

Fotodel on jäädvustatud hetki meie sugulasrahvaste – neenetsite, komide, hantide, maride, vadjalaste, karjalaste, aga ka eestlaste elust. Enamik pilte on üles võetud Lennart Meri filmiekspeditsioonidel.

Fenno-Ugria avab 1. märtsil kell 14 Rahvakultuuri keskuses (J. Vilmsi 55) teeneka fennougristi Tõnu Seilenthali fotonäituse “Mune veelinnu pesast”. Näitusega tähistakse ühtlasi Kalevala päeva ehk soome kultuuri päeva.

Tõnu Seilenthali fotodel aastatest 1968, 1969, 1970 ja 1971 on jäädvustatud hetki meie sugulasrahvaste – neenetsite, komide, hantide, maride, vadjalaste, karjalaste, aga ka eestlaste elust. Enamik fotosid on üles võetud Lennart Meri filmiekspeditsioonidel soome-ugri rahvaste juurde, kus Tõnu Seilenthal oli konsultandiks.

3397_18967_v_v_Tonu_Seilenthali_fotonaitus_8222Mune_veelinnu_pesare77e
Tõnu Seilenthal ekspeditsioonil.

Näituse fotode negatiivid on digitaliseerinud ja korrigeerinud filmide helirežissöör Enn Säde, neist mitmeid on kasutatud ka teabenäitusel “Veelinnurahvas. Lennart Meri filmirännakud 1969–1988” ning 2012.–2013. aasta Hõimukalendris.Kõige kaugemale ajas tagasi viib pilt 11. septembrist 1966, kui oma maja ees Mežnjaki (vadja Rajo) külas Leningradi oblastis on üles võetud viimane vadja laulik Oudekki Figurova. Tõnu Seilenthali sõnul olid naisel pildistamise ajal seljas needsamad rahvarõivad, milles ta ka veebruaris 1978 maeti.

Fotonäitus valmis 2018. aasta juunis Tõnu Seilenthali 70. sünnipäeva puhul.  Lisaks Tartu ülikooli õppehoonele (Jakobi 2) on seda eksponeeritud ka Riia Läti Seltsimajas ja Tallinna Ungari Instituudis. Näitus korraldatakse koostöös MTÜ Fenno-Ugria Asutusega.

Paremal näituse autor Tõnu Seilenthal Ungari Instituudis Ungari riigipea kõrge tunnustuse Ungari Teeneteordeni Rüütliristi üle andmisel. Foto: Kai Tiislär

Kalevala päev (soome keeles Kalevalan päivä) on Soome riiklik tähtpäev, soome kultuuri päev. Kalevala päeva tähistatakse 28. veebruaril, kui aastal 1835 valmis Elias Lönnrotil “Kalevala” esimene versioon. Raamat ilmus trükist sama aasta lõpul.