Jäta menüü vahele
26.03.2021

Eesti Keele Instituudis on valminud eesti-komi veebisõnastik

Komi keel on Venemaal peamiselt Komi Vabariigis kõneldav soome-ugri keel, mis kuulub koos udmurdi ja permikomi keelega permi keelerühma.

komi, keel, tähestik
Tähestik aastast 1926

Eesti Keele Instituudi sugulaskeelte sõnastike sarjas on valmis saanud järjekordne veebisõnastik – „Eesti-komi sõnaraamat“. Sõnaraamatut saab kasutada instituudi kodulehel aadressil www.eki.ee/dict/komi.

Komi keel on Venemaal peamiselt Komi Vabariigis kõneldav soome-ugri keel, mis kuulub koos udmurdi ja permikomi keelega permi keelerühma. Seda rääkis Venemaal 2010. aasta rahvaloenduse andmetel 156 099 inimest. 21. sajandil on komi keele oskajate arv kiiresti vähenenud ning komi keel on UNESCO keeleatlase andmetel ohustatud keel. Eestis elas 2011. aasta rahvaloenduse andmetel 95 komi.

Komi on ka üks vanimaid soome-ugri kirjakeeli. Juba 14. sajandi lõpus lõi õigeusu misjonär Permi Stefan komi keelele oma tähestiku. Tänapäevane kirillitsal põhinev komi tähestik on kasutusel alates 1938. aastast.

Eesti-komi sõnaraamat“ kuulub Eesti Keele Instituudi sugulaskeelte sõnastike sarja, milles varem on ilmunud „Eesti-udmurdi sõnaraamat“, „Eesti-mari sõnaraamat“ ja „Eesti-ersa sõnaraamat“.

Valminud sõnaraamat sisaldab üle 5000 eesti märksõna koos kasutusnäidetega ja nende tõlgetega komi keelde. Eraldi on välja toodud eesti ja komi ühised tüved. Nimelt on eesti keeles üle 200 tüve, mille sama algupäraga vaste leidub ka komi keeles. Sõnastikus on need tähistatud viitega vastavale märksõnale „Eesti etümoloogiasõnaraamatus“ (nt sõna lumi).

Sõnastiku koostasid Nikolai Kuznetsov ja Sven-Erik Soosaar, toimetaja on Anu-Reet Hausenberg ja peatoimetaja Sven-Erik Soosaar. Sõnastik valmis Haridus- ja Teadusministeeriumi hõimurahvaste programmi toetusel.

EKI pressiteade 26. 02. 2021