Jäta menüü vahele
21.03.2017

Maailmatasemel rahvuskultuuri keskus teeks Karjalast tõelise soome-ugri pealinna

Karjalasse on tarvis luua maailmatasemel rahvuskultuuri keskus, ütles Karjala riigipea kohusetäitja Artur Parfentšikov, kes külastas Uhtuas (Kalevalas) asuvat insener Mobergi maja, tutvus sealsete näituste ja töötajatega.

karjala

Praegu töötab ajaloolises hoones rahvuskultuuri keskus Kalevalatalo, kuid esialgu on nende päralt vaid üks korrus. Remondi lõpetamiseks teisel korrusel on vaja veel kuut miljonit rubla. Regiooni juhile korraldati väike ekskursioon, tutvustati ekspositsioone ja majas töötavaid traditsioonilisi käsitööringe.

Keskuse töötajad kurtsid Parfentšikovile, et praegu ei ole keskusel ametlikku staatust, sellest aga sõltub nende töötasu. “Küll kuulume muuseumite kategooriasse, küll arhiivide ja raamatukogude omasse,” kostis keskuse direktori asetäitja Julia Kononova. Selle küsimuse soovitas Parfentšikov esitada kultuuriminister Aleksei Lesonenile.

Kultuuriminister märkis, et rahvuskultuuri keskuste arengu küsimustega hakati tegelema 2012. aastal algatatud piirülese koostöö programmi raames ja töö jätkub seni. Karjala eripära seisneb selles, et kui teiste rahvuslike regioonide keskused asuvad administratiivkeskustes, siis seal on hoopis teistsugune süsteem. Kultuuriministeerium valmistab ette seaduseelnõud − koostamisse ei ole aga kaasatud Karjala seadusandliku kogu saadikuid. Parfentšikov tegi ülesandeks alustada koostööd Karjala parlamendiga ja anda talle üle valmis dokument 30. aprilliks.

karjala_rahvuskultuur
Artur Parfentšikov ostis insener Mobergi majast ka kaks kohalike punutud vaipa. Foto: Игорь Георгиевский.

Parfentšikovi sõnul on vajalik tööd jätkata, kuid kaasates ka Venemaa riiginõukogu. Karjalasse tuleb  luua tipptasemel üleilmne rahvuskultuuri keskus, mis tugineks eeposele “Kalevala”. “Siis on meil soome-ugri pealinn. Selle peale on vaja mõelda ja see on meie ülesanne,” ütles regiooni juht.

Mobergi maja restaureerimist alustati 2005. aastal, kohe pärast seda kui hoone oli kuulutatud avariiliseks. Restaureerimisse on panustatud 31 miljonit rubla, millest 70% on tulnud vabariigi eelarvest. Viimase kahe aasta jooksul on remondile kulunud enam kui 10 miljonit rubla.

Mobergi maja ehitati 1906. aastal. Aastal 1925 sai maja omanikuks insener Eduard Moberg, kes rajas esimese Karjala hüdroelektrijaama.

Allikas: Парфенчиков: в Карелии нужно создать этнокультурный центр мирового уровня (rk.karelia.ru, 17.03.2017)