Jäta menüü vahele
31.05.2016

Komi esindusteatri ansambli kontserdid üle Eesti

MTÜ Fenno-Ugria Asutus tutvustab sel nädalal komi kultuuri. Komimaalt külla saabunud folklooriansambel Parma esineb kolmapäeval, 1. juunil kell 19.00 komi õhtul Kloostri Aidas (Vene 14, Tallinn). Seejärel sõidab ta esinema Lõuna-Eestisse.

Komi folklooriteatri Parma juures tegutseva samanimelise folklooriansambli eripäraks on erinevate komi rahvuslike muusikainstrumentide kasutamine. Komi pärimusmuusika seotakse kaasaegsete rütmidega, mille tulemusel saab vaataja hea ja hoogsa ülevaate komi rahvakultuurist. Siinsel publikul on olnud võimalus ansambliga Parma varemgi kohtuda – 1999. aasta hõimupäevade ajal anti mitu menukat kontserti üle kogu Eesti.

Folklooriteater Parma on komi mütoloogiale ja pärimusele tuginevate lavastustega soome-ugri rahvaste seas ainulaadne. Aastal 1992 asutatud teatri kõik etendused on komikeelsed, vene keelde vahendatakse etendusi sünkroontõlkega. Suur osa teatri repertuaarist ja tegevustest on suunatud lastele ja noortele – lavale toodi esimene komikeelne lasteooper; tehakse spetsiaalseid koolitusprogramme, et tutvustada lastele komi kultuuri ja anda edasi suulist traditsiooni.

Teater on tuntud Komi vabariigi ka kõige kaugemates nurkades, kuid nii teater kui ka selle ansambel on esinenud edukalt rahvusvahelistel festivalidel nagu Jutajaiset Rovaniemis ja Riddu Riđđu Norras ja mujalgi.

Folklooriansambli Parma esinemiskava:

01.06 kell 19.00 Kloostri Aidas Tallinnas (Vene 14)
02.06 kell 20.00 kirmasel Navitsõ külas Meremäe vallas
03.06 kell 14.00 Seto talu muuseumis Värskas
03.06 kell 18.00 kohvikus Suur Muna Munamäel
04.06 kell 15.30–18.30 Tallinna vanalinna päevadel Tornide väljakul blokis „Setomaa tervitab“

Lisaks komi muusikale saab sel nädalal kuulata ka komi luulet. Komi kultuuriselts ja Tartu marilaste liit on kutsunud külla andeka komi luuletaja Alena Eltsova, keda Eesti kirjanik ja soome-ugri kirjanduse asjatundja Arvo Valton on nimetanud üheks andekamaks poetessiks soome-ugri rahvaste seas. Eltsova räägib oma elust ja loomingust 02.06 kell 19.00 Tallinnas Fenno-Ugria ruumides (Pärnu mnt 28-9) ning 03.06 kell 19.00 Tartu Kirjanduse Majas (Vanemuise 19).

Komi ürituste korraldaja Kloostri Aidas on MTÜ Fenno-Ugria Asutus, koostöös MTÜ Komi Kultuuriseltsiga ja SA Setu Kultuuri Fondiga. Üritust toetavad Tallinna Kultuuriväärtuste Amet, Eesti Kultuurkapital ja Hõimurahvaste programm.

Sissepääs on prii.
Vizdza koram! Tere tulemast!

Lisateave:
Fenno-Ugria Asutus
6445-119
info@fennougria.ee
www.fennougria.ee