Udmurdimaal tähistatakse ülemaailmset pelmeeni päeva
Mitmepävase festivali eesmärk on udmurdi rahvusköögi populariseerimine ja tutvustamine.
Udmurdimaa on pelmeenide kodumaa, kus tegelikult on säilinud väga palju unikaalseid kohalikke rahvustoite. Kuid just pelmeenidele on pühendatud suisa mitmepäevane festival, mis kulmineerub sel aastal 13. veebruaril.
Seekord tähistatakse ülemaailmset pelmeenipäeva põhjalikumalt kui varem, sellest on kujunenud terve nädala kestev festival, mille eesmärk on udmurdi rahvusköögi populariseerimine ja tutvustamine, eeskätt Iževski (Ižkar) linnaelanikele.
Pelmeenifestivali tippsündmus toimub laupäeval, 13. veebruaril, mil korraldatakse sadu erinevaid degusteerimisi, joonistusvõistlusi, kontserte ja erinevaid võistluseid. Muuhulgas võisteldakse saanisõidus ja pelmeenijooksus.
Restoranides saab maitsta kogu veebruarikuu jooksul pelmeenidele pühenatud menüüsid. Valik on nii rikkalik, et võtab gurmaanilgi silme eest kirjuks. Valikus on näiteks:
- pelmeenid rukkijahust ja verega,
- pelmeenid pekiga,
- pelmeenid hapukapsaga,
- pelmeenid kolmest lihast,
- pelmeenid sibulaga,
- pelmeenid äädikas,
- hiinapelmeenid,
- pelmeenid moosi ja kohupiimaga,
- pelmeenid seened,
- pelmeenid paltusega,
- pelmeenid kohupiimaga,
- pelmeenid krevettidega,
- pelmeenid adžikaga,
- pelmeenid linnulihaga
- ja nimekirja võiks jätkama jäädagi…
Siinkohal on aga paslik meelde tuletada, et isegi kõige tagasihoidlikumate arvestuste järgi on udmurtidel üle 200 toidu, mida nad ise peavad rahvustoitudeks. Näiteks perepetšid (pitsalaadsed avatud pirukad kõige erinevamate täidistega), tabanid (hapust taignast pannkoogid), kõstõbei (nisupudru valmistatud lihapuljongiga), biskõlid (erilised külaliste kostitamise küpsised), parenka (praetud naeris) jms. Pelmeenid aga on udmurdi rahvusköögi kõrgeim tase. See on meistriklass!
Kuidas neid pisikesi pirukaid meenutavat toitu teha?
Lõuna-Udmurdimaalt pärit Nadi Mush teeb näiteks nii:
“Tarvis läheb nisu– või rukkijahu, 1-2 muna, taimeõli, umbes 200 grammi kuuma vett. Pelmeeni sisuks sobivad seened, liha, kartulipuder, kohupiim, nõges jm. Mina tegin seekord sealiha ja sibulaga. Pelmeenide keeduvette lähb tarvis tilli vürtspipart, sibulat ja võid. Pelmeene tuleb keeta seni, kuni need pinnale tõusevad ehk umbkaudu 7 minutit.”
Tšeskõt med koškoz!
udmurdi keeles “Head isu!”