Jäta menüü vahele

Pärimuse õppepäev: Lapse nimi ja nimepanemise püha

Koolitajad Liisa ja Ahto Kaasik on rahvapärimuse uurijad ja kandjad ning jagavad lisaks pärimuslikule teabele ka oma rohkeid kogemusi ja näpunäiteid.

Fenno-Ugria soovitab

Koolitajad: Liisa ja Ahto Kaasik on rahvapärimuse uurijad ja kandjad ning jagavad lisaks pärimuslikule teabele ka oma rohkeid kogemusi ja näpunäiteid.

Osalemistasu 30 eurot. Paaride osalemistasu on 50 eurot.


Nime andmise pidu ehk varrud on kaunis, ülev, tähenduslik, lõbus ja vägev sündmus, mis loob lapse algavale elule õnne ja kaitset. Kursus annab põhjalikud teadmised varrude tähenduse, tavade, uskumuste ja korraldamise kohta. Olulisemad tavad mängitakse kohapeal läbi ning osalejad saavad kaasa ka harjutusvihiku. Eesmärgiks oleme seadnud, et kursuse läbinud inimesed oskavad varrusid ise korraldada.

KELLELE ON KURSUS MÕELDUD?
Selle kursuse sihtrühmaks on vanemad kel juba on lapsed, või kes plaanivad laste saamist, kelle jaoks esivanemate tarkused ja juured on olulised. Samuti on sellest kursusest abi kultuuritöötajatel, turismitaludel, rahvakultuuriga tegelevate ühingute liikmed, õpetajatel, õpilastel, giidididel jt huvilised.

PÄEVAKAVA
10.00-12.00 Sissejuhatav osa: tavade ja uskumuste mõtestamine, nime ja vaderite valik.
12.00-13.00 Varrude ettevalmistus ja algus.
13-14 lõunapaus
14-16 Nime andmine ja sellele järgnevad kombetalitused, loitsud, taiad.
16-18 Näitlik varrupeo läbimäng, regilaulud ja mängud.

VARRUDEST
Päritud tarkustel pole vaid minevikuline väärtus, vaid need muudavad meie ja meie laste elu paremaks siin ja praegu. Põline varrude tavand pakub rõõmsat hetkesolemist ja loob head tulevikku. Pered, kes on korraldanud oma lapsele või lastele varrud on kogenud rõõmu, elevust, ülevust ja rahulolu.

KOOLITUSEST
Kursuse läbiviijate Liisa ja Ahto Kaasiku perre sündinud kolm last on saanud oma nimed meie raha põliseid traditsioone järgides varrudel. Tänu põhjalikule tööle, mida oleme arhiivimaterjalidega teinud, oma lastele korraldatud kolme varrupeo kogemustele ning mitmete perekondade varrude nõustamisele oleme kokku pannud selle sisuka ja asjaliku päevase kursuse. Anname nii loengute, videote, jagatud kogemuste kui ka vahetu läbimängimise teel edasi varrude mõtte, tähenduse ja tavandi.

KOOLITAJAD
Ahto Kaasik on rahvapärimuse uurija ja tutvustaja, Eesti Folkloorinõukogu juhatuse liige.
Liisa Kaasik on keskendunud esiemade sünnipärimusele ja samuti leivaküpsetamise, sauna ja kuukalendri pärimuslikele tarkustele ja nende rakendamisele.
Mõlemad on MTÜ Põline Pere eestvedajad, kogenud koolitajad.

15.06.2019
Põlistarkuste ja rahvaravi kool, Tallinn
10:00-17:30