Jäta menüü vahele
03.10.2024

Marid valiti juhtima Mari  El Vabariigi parlamenti

Mihhail Vasjutin
Mihhail Vasjutin

Septembris toimusid Marimaal kohaliku parlamendi valimised, mille ülekaalukalt võitis partei Ühtne Venemaa, 48st saadikukohast said nad koguni 45. Kaks kohta kuulub kommunistlikule ja üks liberaaldemokraatlikule parteile.

1.oktoobril toimus aga äsja valitud Mari El Vabariigi parlamendi 8. koosseisu esimene istung, mis valis parlamendi juhid ja presiidiumi. Parlamendi esimeheks ehk spiikriks valiti ühehäälselt mäemari Mihhail Vasjutin, kes eelnevalt oli ametis Mari El Vabariigi riigipea esimese asetäitjana. Enne seda töötas ta pikka aega Marimaa kultuuri- ja rahvuspoliitika ministrina ja juhtis Joškar-Ola linna kultuuriosakonda. Tema esimeheks asetäitjaks valiti niidumari Larissa Jakovleva, kes alustas oma karjääri Mari rahva kongressi juhina, edaspidi on ta olnud haridusministri asetäitja, valitud nii kohalikku parlamenti kui ta Venemaa Föderatsiooni riigiduumasse. Praegu ta juhib föderaalset maride kultuuriautonoomiat. Teiseks asetäitjaks  valiti niidumari Aleksandr Smirnov, kes juhtis partei Ühtne Venemaa Marimaa osakonda ja oli varem valitud Marimaa parlamenti. Viimasel ajal on ta silma paistnud humanitaarabi toimetamisega mari vabatahtlikele, kes sõdivad Ukrainas.

'Mari El vabariigi peaminister Juri Zaitsev
Mari El vabariigi peaminister Juri Zaitsev tervitab Mihhail Vasjutinit

Mari parlamendis hakkab tööle seitse komiteed, neist vähemalt ühte – kultuuri-, spordi- ja turismikomiteed hakkab juhtima niidumari Eduard Aleksandrov, kes on praegu Mari Rahva Kongressil valitud Mari Nõukogu (Mari Kanaš) juht – onjojoža.  Mari parlamenti osutus valituks aga mitmeid teisigi mari rahvusliikumise juhtivaid tegelasi, näiteks Mari rahvuskongressi esimees, niidumari  Eduard Imanajaev.  Seega, nagu näha, on riigivõimu totaalse kontrolli all oleva mari rahvusliikumiste juhid edukalt kaasatud riigipiruka jagamise juurde. Nüüd jääb üle oodata tulemusi, kas maride haridus- ja kultuurihuvid saavad paremini kaitstud.