Jäta menüü vahele

Koolitused

Fenno-Ugria soome-ugri seltsid pakuvad erinevaid koolitusi. Võtke ühendust otse korraldajaga.

Udmurditeemalised loengud (udmurdi rahvakultuurist, keelest, ajaloost, filmi ajaloost, tänapäevasest kirjandusest, kaasaegsest rõivadisainist, maalikunstist), loengu teema tuleb nädal varem tellida. Loengu pikkus 1,5 tundi.
Sihtrühm: põhikooli, gümnaasiumi õpilased, üliõpilased, täiskasvanud.
Loengu hind 50€.
Kontaktandmed: e-mail: mushnadii@gmail.com

Udmurdi luule- või proosaraamatute, eepose kooslugemine, mille käigus kõlab ka originaali ehk udmurdi keel. Lugemise kestvus 30-45 min. Eepose lugemine kestab 1,5 tundi.
Sihtrühm: põhikooli, gümnaasiumi õpilased, üliõpilased, täiskasvanud.
Tasuta.
Kontaktandmed: e-mail: mushnadii@gmail.com

Arzami žanris luuletuse kirjutamise koolitus. Kestvus: 45 min. 
Sihtrühm: põhikooli, gümnaasiumi õpilased, üliõpilased, täiskasvanud.
Tasuta.
Kontaktandmed: e-mail: mushnadii@gmail.com.

Udmurdi keele kursus. Õpime rääkima udmurdi keelt. Kursuse pikkus tellijalt: see võib olla 45minutiline tund või kursus, mis kestab 36 tundi.
Sihtrühm: põhikooli, gümnaasiumi õpilased, üliõpilased, täiskasvanud.
Ühe tunni hind 30 €.
Kontaktandmed: e-mail: mushnadii@gmail.com

Udmurdi pelmeenide valmistamise töötuba. Kas te teadsite, et Udmurdimaa pealinnas on püstitatud ausammas pelmeenile? Kas teadsite, et sõna ‘pelmeen’ on pärit udmurdi keelest ja tähendab ‘kõrvakujulist leiba’? Kas teate, miks on udmurdi pelmeenil üks ots lahtine? Pelmeene valmistamise töötoas õpime pelmeenitaignast, sisu (lihaga ja seentega) valmistama, pelmeene vormistama ja keetma. Koolitus kestab 1,30-2 tundi. 
Sihtrühm: täiskasvanud, 5-20 inimest.
Koolituse/töötoa hind: 80€+toiduained.
Kontaktandmed: e-mail: mushnadii@gmail.com

Udmurdi pirukate valmistamise töötuba. Udmurdi karjalapiruka nimi on perepetš. See on rukkijahust tainast valmistatud avatud pirukas, mille sisu saab olla nii lihaga kui ka taimne. Töötoas õpime valmistama taignast, sisu, õpime vormistama ja küpsetama perepetše. Koolitus kestab 2-2,5 tundi. 
Sihtrühm: täiskasvanud, noored. Rühma suurus: 5-20 inimest.
Koolituse/töötoa hind: 80€+toiduained.
Kontaktandmed: e-mail: mushnadii@gmail.com

Loeng udmurdi rahvarõivastest koos kaelaehe Uks’otirlõk või Muresaz’ valmistamisega. Loeng ja koolitus kestab 1,5 tundi.
Sihtrühm: täiskasvanud ja noored, 8-10 inimest.
Koolituse hind: 80€.
Kontaktandmed: e-mail: mushnadii@gmail.com

Loeng udmurdi rahvarõivastest ning lõuna- või põhjaudmurdi kleidi õmblemise töötuba. Vaatame koos, kuidas on õmmeldud udmurdi rahvakleidid, õpime kleiti “lugema”, teeme kleidi lõige valmis, lõikame välja ning hakkame õmblema. Kaasa tuleb võtta 3m kangast laiusega 1,5m. Kestvus: 3-4  tundi.
Sihtrühm: täiskasvanud ja noored, kuni 5 inimest.
Koolituse hind: 150€.
Kontaktandmed: e-mail: mushnadii@gmail.com

naine, käsitsi valmistatud pelmeenid
Lõuna-Udmurdimaalt pärit Nadi Mush valmis vormitud pelmeenidega. Foto: erakogu

Udmurdi kaelaehe monisto töötuba
Udmurditari Elena Kirdi juhendamisel valmistame rahvusliku kaeleaehe- monitso.
Ehtel on lisaks ilule ka katse funktsioon. Ta hoiab eemale kurja silma ning pahad soovid. Elena  on udmurdi rahvapärandi hoidja, kes tutvustab udmurdi rahvust ja kombeid.
MIDA TÄHENDAB MONISTO?
Udmurdi rahvarõivaste kõige olulisem lisand on hõbemüntidega kaunistatud ehe monisto. Monisto on talisman-amulett, mis kaitseb “kurja silma” eest ja aitab peletada eemale kurje vaime.
Samal ajal on see ka silmatorkav kaunistus, mis peegeldab iga kandja individuaalsust. Eriti vanemal ajal oli monisto rikkuse näitaja – mida suurem ja pikem oli kaelaehe, seda rikkamast perest oli naisterahvas pärit. Monisto on sedavõrd hinnaline, et seda pärandatakse siiani põlvest põlve.
Tänapäeval asendatakse monisto tegemisel metallraha sageli odavamate materjalidega. Näiteks on levinud sädelevast alumiiniumist või muust materjalist ümmarguste “müntide” väljalõikamine, kuid kasutatakse ka nööpe.
Udmurdi naised kannavad monistot tavaliselt pidulikel tähtpäevadel, kas olulistel rahvakalendri pühadel, pulmas või sünnipäevadel.
Sihtrühm: Koolilapsed alates 4st klassist ja täiskasvanud
Koolituse/töötoa hind: 10le inimesele töötoa hind 300 EUR (sisaldab töömaterjali)
Töötoa kestvus: kuni 1,5 tundi
Kontaktandmed: Elena Kirt, elena.kirt@gmail.com, tel 56568035

Folkloorinõukogu vähemusrahvuste töörühma kaudu toimuvad koolitused:

EFN vähemusrahvuste töörühm
vahemusrahvused@folkloorinoukogu.ee

Anna on komi juurtega haridustegelane, kellel on magistrikraad ning kes on õpetanud ülikoolides soome-ugri teemadega seotud kursusi.

Loengusari “Sissejuhatus soome-ugri kultuuridesse”
Kuuest loengust koosnev soome-ugri uuringute sari annab ülevaate soome-ugri rahvaste ajaloost, kultuurist ja tänapäeva arengutest.
Teadlaste avastuste põhjal on soome-ugri rahvad asustanud Euroopa mandrit umbes kümme tuhat aastat. Peamiselt elavad nad Eesti, Venemaa, Soome ja Ungari territooriumil. Kuidas on need riigid omavahel seotud? Loengusarja käigus uurime, kuidas on omavahel seotud ungarlased, soomlased, eestlased, saamid, komid, mansid ja paljud teised soome-ugri rahvad, kuidas nad üksteisest nii kaugele elama asusid ning milline on nende päritolu.
Kursusel käsitletavad teemad hõlmavad lisaks uurali rahvaste ajaloole ka tänapäeva poliitikat, kaasaegseid koostöövorme ja kultuurisuundi. Meil on võimalus õppida mõne soome-ugri keele põhitõdesid ning vestelda soome-ugri küsimustega tegelevate organisatsioonide esindajatega.
Hind: 120 € kursuse osaleja eest (min. 8 osalejat)
Rohkem infot siin ja siin (inglise keeles).
Sihtrühm: täiskasvanud

Interaktiivne loeng “Soome-ugri traditsiooniline ja kaasaegne kultuur: muusika, riided, toit”, 2 tundi
Ürituse raames vaatame, kuidas soome-ugri kultuurid on muutunud ajaloost tänapäevani ning millised on sarnasused ja eripärad soome-ugri kultuurides.
Hind: 130 €
Sihtrühm: koolilapsed, täiskasvanud

Interaktiivne tund “Komi kultuuri alused”, 1,5 tundi
Tunnis tutvume komi kultuuriga: kes on komid, kus nad elavad, õpime komi keelt, vaatame ning paneme selga komi rahvariided.
Hind: 120 €
Sihtrühm: koolilapsed, täiskasvanud

Interaktiivne tund “Komi ornamendid”, 45 minutit
Tunnis tutvustatakse komi pas – iga komi pere sümbolit – ja komi ornamente. Õpime neid ning loome oma komi pas.
Hind: 90 €
Sihtrühm: koolilapsed, lasteaiarühmad

Kontaktandmed: anna@fennougria.ee

Kindad komi ornamentidega Komimaalt