Jäta menüü vahele
27.09.2024

Komi küla Ivan-Jol enam ei ole

komi küla

Komi vabariigi elanikkond väheneb kiiresti, viimase kümnekonna aastaga 20 % võrra. Võimalik, et Komimaa on kõige kiiremini väheneva elanikkonnaga piirkond kogu Venemaa Föderatsioonis. Kuna elanikkond väheneb ja toimub linnastumine, kustutatakse kaardilt aina uusi külasid. Külad kolitakse allesjäänud inimestest tühjaks ja siis kustutatakse nad asustatud punktide nimekirjast.

Nii juhtus Komi vabariigi parlamendi otsusel ka Ivan-Joli külaga, mis asutati 1950ndatel Komimaa keskosas, kuuludes administratiivselt Sosnogorski linna piirkonda. Veel 1989. aastal oli külas 387 elanikku, 2002. aastal 203, kuid 2010. aastal ei elanud külas enam kedagi. Selleks ajaks koliti 185 inimest ehk 74 perekonda mujale.  Küla kuulutati perspektiivituks, mis tähendab, et elekter ja side lülitati välja, teede korrashoid lõpetati. Jäid vaid poollagunenud elumajad ja tööstushooned.

2023. aastal likvideeriti Jarenga ja Sedjudori külad. Viimase 12 aastaga on Komi Vabariigis likvideeritud 34 küla. Venemaa Föderatsioonis on kombeks, et kui küla elanike arv väheneb alla kriitilise piiri, kuulutatakse küla perspektiivituks ja tasapisi kolitakse külaelanikud mujale. Seejärel lülitatakse elekter ja side välja ning lükatakse majad kokku.