Jäta menüü vahele
16.09.2024

Ikla piiripunkti kavandatakse liivi kultuuriruumile viitavat rajatist

Eesti-Läti piirile on plaan Häädemeeste valla, arhitektuuribüroo Ars Interjöör sisearhitekti Eero Jürgensoni ja Jaanus Saarepera koostöös püstitada rajatis „Puhu tuul“.

"Puhu tuul" Ikla piiripunkt

Sellega korrastatakse Eesti-Läti piiriala ja tuuakse liivi kultuuri vaimu nähtavamale paikades, kus on veel eelmisel sajandil olnud liivlaste alad.

Projekti autor Eero Jürgenson esitles plaani 12.09 Fenno-Ugria asutusele, eesmärgiga haakida see asutusepoolse soome-ugri, eelkõige liivi asja ajamisega praegusel Pärnumaal. Jürgensonil on olnud hea koostöö Tartu Ülikooli liivi teemaga tegelejate, ennekõike professor Karl Pajusaluga, kes on lubanud projekti sisu puudutavate materjalidega. Koosolekul osales üle veebi ka Häädemeeste vallavanem Külliki Kiiver, kohal olid juhatuse liikmed Tõnu Seilenthal ning Sven-Erik Soosaar.

Jürgensoni hinnangul on Läti poolel korrastatud ala koos hooldatud rannateega, mis viib vanale muulile. “Eesti poolelt vaatab vastu võsastunud plats koos piirivalve roostes radarimastiga, päris õnnetu erinevate väikevormide ja infokaose kombo, kuid see võiks olla hästi organiseeritud ja tugeva sõnumiga avalik ruum,” leiab ta.

Projektil on ehitusluba olemas ning Häädemeeste vallal ka palju tahtmist edasi minna: vald otsib rahalist katet, et tulemuseni jõuda.

Eero Jürgenson, Jaanus Saarepera. Vana-Ikla piiripunkt. Idee ja projekt 2023-2024. Asukoht: Vana-Ikla kinnistu, Ikla küla, Häädemeeste vald, Pärnu maakond (krundi pindala 932m², rajatise alune pind 178,3 m²).