Jäta menüü vahele
17.10.2024

Ilmunud on Hõimukalender 2025

hõimukalender 2025

Fenno-Ugria värske Hõimukalender 2025 on valmis. Autor Piret Räni, sisuline toimetaja Madis Arukask, konsultandid Alla Lašmanova, Nadii Muš, Natalia Abrosimova.

Kunstnik Piret Räni kogus Fenno-Ugria ettepanekul hõimukalendrisse legende ja pärimusi, mis räägivad lindude ja loomade tähendusest-tähtsusest soome-ugri ilmapildis, alustades loomislugudest ning lisades teisi šamanistliku maailmatunnetuse aegadest pärit pärimusi. “Ma püüdsin leida kõige vanemaid ja soome-ugri kultuure ühendavaid kilde. Neid on tegelikult väga palju, kui mitte takerduda nimedesse ja ilmselgelt uuematesse kihtidesse. Selliseks ühise põhja leidmise kaevetööks on linnud-loomad väga hea teema, just nemad on olnud meie kaaslasteks siinses kliimavööndis aastatuhandeid,” on kunstnik teemaga rahul. “Muistsete ugriküttide hingestatud maailmapilti annavad maailmade vahel lendavad linnud ja ellujäämise tagavad loomad väga hästi edasi. Proovige ette kujutada, kuidas on uskuda, et maailma on aegade alguses ürgmere põhjast üles toonud part ning surnute hinged lendavad luikedega linnuteel!”

Kalendri pildid on võimalik aastaringi möödudes seinale panna, soovi korral on kalender kasutatav värviraamatuna, lehti saab ükshaaval välja rebida ja neid ka ise kirevamaks värvida.

Kalender on müügil hõimupäevade üritustel Hõimupäevad 2024.

Toetavad kultuurkapital ja kultuuriministeerium.

LISAINFO:

info@fennougria.ee