PRESSITEADE

MTÜ Fenno-Ugria Asutus

22.04.2019

Fenno-Ugria kutsub mari keele tundi ja mari sangari päeva hõimuõhtule

26. aprillil tähistatakse maride rahvuspüha – mari sangari päeva. ÜRO põliskeelte aasta puhul toimuvad sel nädalal seetõttu mari keelele ja kultuurile pühendatud sündmused. Teisipäeval, 23. aprillil kell 17:15 toimub Fenno-Ugria ruumes (Pärnu mnt 28-9, Tallinnas) mari keele ja kultuuri tund. Neljapäeval, 25. aprillil kell 19 on huvilised oodatud Vanalinna Muusikamajja (Uus 16c) hõimuõhtule, kus esineb mari ansambel Poro kas. Tartus, Eesti Rahva Muuseumi Silla-alal astub ansambel Poro kas üles laupäeval, 27. aprillil kell 12.

Teisipäeval, 23. aprillil kell 17:15 toimuvas mari keele ja kultuuri tunnis antakse põgus ülevaate mari keelest, selle ajaloost, tänasest olukorrast ja ka seostest eesti keelega. Vaadeldakse ka sarnased sõnu, proovitakse lugeda, laulda ning mari keeles kõneleda. Aimu saab tavalise mari pere elu-olust nii Eestis kui ka Venemaal. Tunni viib läbi etnoloog Lyudmila Yamurzina (PhD), kes on ühtlasi Tallinna Mari Seltsi esinaine. Lähem teave SIIN.

Neljapäeval 25. aprillil kell 19 astub Fenno-Ugria hõimuõhtul, Vanalinna Muusikamajas üles Marimaa meeste folklooriansambel Poro kas. Ansambel astub üles ka 27. aprillil kell 12 Tartus, Eesti Rahva Muuseumis Silla-alas.

Poro kas on Mari vabariigi mari-tatari asustusega Paranga rajooni maride tunnustatuim folklooriansambel, mis on väärikas ja vanade traditsioonidega kollektiiv. Ansambli omapäraks on mari meeste hoogsad tantsud, mida tantsitakse mari rahvuspillide saatel.

Mari sangari päev on maride üks tähtsamaid rahvuspühasid, mis on pühendatud 1556. aastal venelaste vastu peetud tšeremissi sõdades hukkunud mari rahvuskangelase Boltuši (Poltõši) ja teiste mari rahva vabaduse eest võidelnute mälestusele. Eestis tähistatakse seda päeva juba ligi 25 aastat. Lähemalt Tallinna sündmusest saab lugeda SIIN.

Lähemalt ERMis toimuvast mari sangari päevast saab lugeda SIIN.

2019 aasta on kuulutatud ÜRO Peaassamblee otsusega rahvusvaheliseks põliskeelte aastaks. MTÜ Fenno-Ugria pakub selle puhul võimalust eesti keele sugulaskeeltega tutvust teha. Kevadhooajal tutvustame udmurdi, handi, ersa, mari ja komi keelt, sügisel keskendume läänemeresoome keeltele. Tunde viiakse läbi koostöös Eestis tegutsevate soome-ugri seltsidega, kelle esindajad on ka tundides õpetajateks. Huvi korral võib meie õpetajad kutsuda tunde läbi viima ka koolidesse,  lasteaedadesse, raamatukogudesse jm kultuuriasutustesse. Lähem teave: info@fennougria.ee

Sündmustega seotud pilte saab alla laadida SIIN ja SIIN.

Sündmused toimuvad koostöös Tallinna Mari Seltsi, Vanalinna Muusikamaja, Eesti Rahva Muuseumi, ja Tartu Marilaste Liiduga.

Toetajad: HTM hõimurahvaste programm, Eesti Kultuurkapital ja Tallinna Kultuuriamet

Lisainfo:

Kadi Raudalainen